Maškrty bez lepku? Žiaden problém!
Aj celiatici majú chuť na sladké! Čo je sladké, nemusí byť aj lepkové. Pár receptov na sladkosti vhodných aj pre celiatikov, nechajte sa inšpirovať…
Poďte s nami „mlsať“!
Ste mašrktník, no celiakia vám nedovolí jesť bežné sladkosti? Nevešajte hlavu, ešte nič nie je stratené! Pozrite si recepty na bezlepkové maškrty. Určite vám budú chutiť!
Tortový korpus bez lepku
Potrebujeme: 3 vajcia, 2 vanilkové pudingy (40g), 4 pol. lyžice kryšt. cukru, 1 pol. lyžica vody, 1 pol. lyžičky oleja, ½ bal. kypriaci prášok
Ako na to?
Oddelíme vajíčka a z bielkov vyšľaháme sneh. Zo žĺtkov a cukru vymiešame penu, pridáme vodu, olej, pudingový a kypriaci prášok. Z bielkov jemne vymiešame sneh. Tortovú formu vyložíme papierom na pečenie a vylejeme cesto. Pečieme približne 20 minút pri teplote cca 200 °C.
Tiramisu po domácky
Potrebujeme: 2 balíky detských piškót, 2 nátierkové maslá bez príchuti (2x 250g), 2 smotany na šľahanie (2x 250ml), 200 g práškového cukru, silnú instantnú kávu, rum a kakao
Ako na to?
Nátierkové maslo, šľahačku a cukor vyšľaháme do hustého krému. Na dno tortovej formy naukladáme piškóty namočené v káve a rume. Nanesieme krém a takto opakujeme, kým neminieme krém a piškóty. Na vrhu necháme vrstvu krému, posypeme kakaom a dáme do chladničky vychladnúť.
Letný ovocný koláč
Potrebujeme:
cesto – 6 vajec, 120 g kryšt. cukru, 120 g bezlepkovej múky, ½ bal. prášku do pečiva
Krém – 150 g masla, 100 g prášk. cukru, 1 ovocný jogurt, ovocie, 1 bal. tortové želé
Ako na to?
Vajcia a cukor vyšľaháme do peny, primiešame múku s práškom do pečiva. Plech vymastíme a vysypeme múkou, nalejeme cesto. Pečieme pri cca 180 °C.
Maslo a cukor spolu vymiešame a pridáme jogurt. Tento krém navrstvíme na vychladnutý korpus, naukladáme ovocie podľa chuti a zalejeme želatínou.
Ovocná bublanina
Potrebujeme: 4 vajcia, 1 dl mlieka, 1 dl oleja, 150 g práškového cukru, vanilkový cukor, 160g amarantovej múky (bezlepková), 1 bal. prášku do pečiva, ovocie
Ako na to?
Vyšľaháme spolu žĺtky a cukor, postupne pridáme olej, mlieko a pomaly vmiešame múku s práškom do pečiva. Nakoniec jemne vmiešame ušľahaný tuhý sneh z bielkov. Cesto vylejeme na plech s papierom na pečenie alebo na plech, ktorý je vysypaný múkou. Na cesto poukladáme ovocie a pečieme pri 150 až 170 °C asi pol hodinu.
Pohánková bábovka
Potrebujeme: 3 šálky pohánkovej bezlepkovej múky, 4 lyžice pšeničnej bezlepkovej múky, 2 – 3 lyžice prírodného repkového cukru, 20 g droždia, 200 g masla (alebo Hera), vlažná voda, soľ a maslo na poliatie.
Ako na to?
Pohánkovú múku presypeme do misy a lejeme na ňu rozohriate maslo s cukrom, postupne miešame. Pridáme pšeničnú múku a rovnako miešame. Ak je cesto príliš tuhé, pridáme vlažnú vodu, až kým je konzistencia podobná hustej smotane. Pridáme štipku soli a rozdrobené droždie a miešame. Dáme na teplé miesto nakysnúť. Potom vložíme do vymastenej formy a pečieme cca 1 hodinu pri 190 °C. Podávať môžeme teplú bábovku poliatu s maslom.
Fotografia: © bigstockphoto